Valter Longo (g. 1967 m. spalio 9 d., Genuja,
Italija) – italų kilmės amerikiečių biogerontologas ir ląstelių
biologas, geriausiai žinomas dėl mitybos, badavimo ir senėjimo procesų
tyrimų.
Mokslininkas gimė Genujos mieste Italijoje, jo tėvai kilę iš
Kalabrijos regiono šalies pietuose. Baigė Šiaurės Teksaso
universitetą ir įgijo biochemiko specialybę.
1992 m. jis ėmė tirti ryšį tarp kalorijų suvartojimo ir imuninės
sistemos senėjimo. 1997 m. apgynė daktaro disertaciją apie
antioksidantus ir senėjimą stabdančius genus, o podoktorantūrinėje
stažuotėje susidomėjo neurobiologija, tyrinėjo Alzheimerio ligą.
Stažavosi Pietų Kalifornijos universitete, kur dirba ir šiandien.
Dirbdamas universitete, mokslininkas sukūrė badavimą
imituojančią dietą. Jos metu žmogui rekomenduojama suvartoti mažai
kalorijų, baltymų ir angliavandenių, o energiją gauti tik iš riebalų.
Jos metu kūnas nealinamas ir gauna visas reikalingas medžiagas.
Kitas gydytojo metodas pagrįstas keturių dienų badavimo iššūkiu, po
kurio rekomenduojama maitintis specialiu režimu. Ši kombinacija
„įjungia“ žmogaus organizmo riebalų „krosnį“ – tai stabdo
senėjimą ir padeda pasiekti dailias kūno linijas. Valter Longo teigia,
kad pats didžiausias iššūkis – pirmą kartą sėkmingai išgyventi
keturias dienas be maisto. Dėl produktų gausos žmogui sunku jiems
atsispirti ir nuo jų pabėgti. Tačiau jei tvirtai pasiryžote pakeisti
mitybos įpročius, valios jums tikrai užteks – dietos metu galima gerti
arbatą, sultinį ir kitus skysčius. Tereikia neperžengti 200 kalorijų
ribos.
2018 m. Valter Longo pateko tarp 50 įtakingiausių žurnalo
Time žmonių. Daugiau nei trisdešimt metų patirties sukaupęs
mokslininkas dėsto Pietų Kalifornijos universitete Los Andžele, taip pat
vadovauja Onkologijos ir ilgesnio gyvenimo programai Milano Molekulinės
onkologijos institute. Jo vardo fondas didelį dėmesį skiria tyrimams,
kurie leistų atrasti nebrangius metodus sudėtingiausioms ir
pavojingiausioms ligoms gydyti. Valter Longo tikslas, kad jų
laimėjimais galėtų džiaugtis ne tik išrinktieji, bet ir kiekvienas
žmogus.
Lietuvių kalba išleista mokslininko knyga „Esame
tai, ką valgome“. Joje skaitytojai ras pagrindinius populiariosios
badavimo dietos principus ir patarimus, kaip rinktis maistą, leidžiantį
prailginti savo organizmo jaunystę.