Rita Šilenskienė – maisto ekspertė,
mitybos specialistė, knygų apie tinkamą mitybą autorė.
Rita
Šilenskienė pasakoja, kad per gyvenimą išbandė ne vieną
mitybos būdą - žaliavalgystę, paleo mitybo ir įvairias dietas, kol
galiausiai atrado tinkamą - maistą be cukraus ir glitimo.
Rita Šilenskienė šeima gali pasigirti turtingomis
maisto gaminimo tradicijomis – jos mama buvo nuostabi
šeimininkė, ant stalo visada garuodavo kokybiškas namuose
gamintas maistas, sotūs pietūs buvo privalomi kiekvieną savaitgalį.
Tačiau moteris pastebėjo, kad nuo tokio maisto apsunkstama. Noras
maitintis sveikiau paskatino ieškoti atsakymo, kokia gi mityba yra
tinkamesnė?
Ji teigia ilgus metus dirbusi mitybos srityje,
vedė kursus, tad maisto gaminimo klausimai jai buvo nesvetimi. Ji
juokauja, kad nuo mažens besisukdama virtuvėje niekada specialiai
nesimokė gaminti. Visko išmoko iš mamos ir per ilgametę
profesinę praktiką. Pagal išsilavinimą moteris yra ekonomistė,
tačiau neseniai įgijo sveikos gyvensenos ir grožio bakalauro laipsnį.
Įgytas žinias ir gebėjimus nuolat atnaujina bei gilina įvairiuose
mokymuose.
Sveikos gyvensenos specialistė teigia, kad maistas
jai – Dievo dovana ir energijos šaltinis, todėl ji su
kiekvienu produktu elgiasi atsakingai, o svarbiausia stengiasi, kad
patiekalai būtų maistingi ir skanūs. Rita Šilenskienė mano,
kad mitybos pasirinkimas yra kiekvieno asmeninis reikalas, todėl net ir
savo šeimos narių neverčia taikytis prie savo skonio. Tačiau
jie prie becukrės ir beglitimės mitybos prisijungė patys, pamatę moters
išvaizdos ir savijautos pokyčius.
Jau daugiau kaip
dešimtmetį Rita Šilenskienė veda seminarus apie
subalansuotą mitybą, kviečia iš naujo atrasti įvairius maisto
produktus, keisti racioną. Jos siūlomas mitybos planas ne vienam
padėjo atsikratyti antsvorio, kontroliuoti lėtines ligas, džiaugtis
geresne savijauta. Imtis šios veiklos moterį paskatino asmeninė
patirtis ir pasiekti rezultatai, kuriais norėjosi pasidalinti su
kitais.
Ritą Šilenskienę išgarsino knyga
„Pirmas šaukštas“, kurioje pateikiami patarimai
ir receptai, padėsiantys sveikos mitybos įpročius taikyti kasdienybėje.
Po metų ji kartu su gydytojomis Edita Juodžbaliene ir gastroenterologe
Birute Čijunskiene išleido knygą „Sveikata nuo pirmo
šaukšto“, kurioje pateikė trims kartoms subalansuotą
mitybos programą.