Galimas knygos brokas (gali būti likusi žymė nuo anksčiau ant knygos nugarėlės užklijuotos kainos, pageltę kai kurių knygų puslapiai, gali būti susilankstęs, subraižytas arba įplyšęs knygos viršelis).
Kai kurie maisto produktai yra labai geri, jie laikomi itin vertingais. Šiuose maisto produktuose labai daug svarbių maistinių medžiagų, reikalingų mūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Kurie maisto produktai pasižymi tokiomis savybėmis? Ką galite padaryti patys, kad gautumėte kuo daugiau naudos iš šių produktų? Ar iš tiesų šokoladas ir kava yra vertingi maisto produktai.
Knyga "Vertingiausi maisto produktai" - tai žinių šaltinis siekiant geros sveikatos ir labai patogus vertingo maisto vadovas.
Knyga atsakys į šiuos klausimus ir padės jums:
* išsirinkti iš daugiau kaip 200 daržovių, grybų, pupinių daržovių, vaisių, riešutų, prieskoninių žolelių, grūdų, dribsnių, mėsos, jūros gėrybių, pieno produktų, gėrimų, saldumynų ir maisto papildų;
* pasirinkti maisto produktus, kuriuose daugiausia maistinių medžiagų ir mažiausia kolorijų;
* palyginti visų aprašomų maisto produktų maistines medžiagas;
* patars, kaip paruošti jūsų pasirinktus maisto produktus, kad gautumėte kuo daugiau naudos iš jų;
* susidaryti asmeninį maisto produktų rinkinį, kuris geriausiai atitiks jūsų sveikatą.
Jeigu jus norite keisti savo mitybą arba daugiau sužinoti apie sveikus maisto produktus, ši knyga patogus vertingo maisto vadovas. Čia rasite visą reikalingą informaciją, kad galėtumėte išsirinkti jums tinkamiausią maistą.
Iš anglų kalbos vertė Lina Teišerskienė
TURINYS
Pratarmė / 8
Įžanga / 10
1 skyrius. Daržovės / 14
2 skyrius. Grybai / 66
3 skyrius. Pupinės daržovės / 78
4 skyrius. Vaisiai / 90
5 skyrius. Riešutai ir aliejai / 136
6 skyrius. Daržovės ir prieskoniai / 152
7 skyrius. Grūdai / 166
8 skyrius. Mėsa, jūros gėrybės, pieno produktai ir kiaušiniai / 184
9 skyrius. Gėrimai ir saldumynai / 214
10 skyrius. Maisto papildai / 230
Nuorodos. Maistingumo lentelės, žodynėlis, rodyklė / 230
Padėkos / 256
Pratarmė
Kaip ir daugelis žmonių, tikriausiai žodžius vertingiausi maisto produktai išgirdote gana neseniai. Tai gali atrodyti tarsi gudrus rinkodaros terminas, o ne teisingas tam tikrų maisto produktų apibūdinimas. Vis dėlto kai kurios valstybinės institucijos šį terminą pripažįsta. Paprasčiau sakant, vertingiausi produktai - tai maistas, kuriame labai daug pagrindinių maistinių medžiagų ir kitų sudėtinių dalių, galinčių pagerinti jūsų sveikatą. Žvelgiant iš ilgalaikės tiek mokslo, tiek visuomenės interesų perspektyvos, ši tema verta dėmesio.
Vos ne kasdien paskelbiama po naują mokslinį tyrimą apie kokį nors maisto produktą ir jo savybes, saugančias nuo tam tikrų ligų. Pavyzdžiui, neseniai leidinyje „European Heart Journal" buvo išspausdinta studija apie šokolado naudingąsias savybes. Išsamus, stebėjimais pagrįstas tyrimas apie šokoladą ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligas atskleidė, kad žmonės, valgantys daug šokolado, turi 39 procentais mažesnę širdies smūgio ir insulto tikimybę nei tie, kurie šokoladą valgo labai retai. Jei jūs mėgstate šokoladą, tai iš tiesų gera naujiena!
Tokie tyrimai pabrėžia kai kurių maisto produktų veiksmingumą gydant lėtines ligas. Be to, mokslininkai atskleidė, kaip maisto produktai gali padėti įveikti tam tikras ligas. Mokslų daktaras Davidas Jenkinsas, garsus mokslininkas ir Toronto universiteto profesorius, 2002 metais rašė, kad mitybos planas, į kurį įtraukti tam tikri maisto produktai, mažinantys cholesterolio kiekį kraujyje, yra veiksmingi kaip ir statinai (stiprūs vaistai), tik neturi jokio pašalinio poveikio. Dr. D. Jenkinsas skyrė dėmesio ne vienam ar
dviem maisto produktams, o kaip jis pats vadino — „cholesterolio kiekį mažinančių maisto produktų rinkiniui", kitais žodžiais tariant, daugeliui rekomenduojamų produktų, iš kurių galima rinktis pagal skonį, galimybę įsigyti ir kartu pasiekti norimų rezultatų.
Toks išmintingas požiūris pasitvirtino ir mano pačios praktikoje prieš keletą metų, kai dar nebuvau skaičiusi dr. D. Jenkinso studijos. Aš konsultavau maždaug 30 metų vyrą, kurio kraujyje buvo labai aukštas cholesterolio lygis (hipercholesterolemija), jam gydytojas ketino skirti medikamentus. Jo tėvas mirė 51 metų amžiaus nuo širdies smūgio, bet vaistų jis nevartojo.
Antrą konsultaciją pradėjau mažais žingsneliais, siūlydama palengva keisti įprastą mitybos būdą. Tačiau paciento skubotumas privertė mane keisti taktiką. Jis siekė greitų pokyčių, tad mes kartu sudarėme mitybos planą, į kurį įėjo maisto produktai, kurie buvo įtraukti ir į dr. D. Jenkinso produktų sąrašą. Nepraėjus nė dviem mėnesiams pacientas grįžo su tyrimų rezultatais, kurie buvo daug geresni, be to, išryškėjo dar viena nauda -palengva mažėjo svoris.
Visa tai patvirtina, kad valgydami tam tikrus maisto produktus galite pagerinti savo sveikatą ir gyvenimo būdą. Kaip tik to ši knyga ir siekia. Ar jūs norite labai greitai pakeisti savo mitybą, ar palengva, žingsnelis po žingsnelio gerinti sveikatą, šis išsamus vadovas padės jums pasirinkti tinkamus produktus. Esu tikra, kad knyga jums bus nepamainoma siekiant sveikesnės mitybos ir geresnės savijautos.