Žmonės salotas augino ir valgė jau 4500 m. pr. Kr. Labai daug jų augina Amerikoje (apie 100 tūkst. ha). Vakarų Europoje kasmet išaugina 1,5 mln. t (Olandija, Belgija, Italija. Prancūzija). Lenkijoje jos užima 10 proc. visų auginamų daržovių, per metus užauginama 70 tūkst. tonų.
Salota - mažai reikli šilumai, greitai auganti vertinga dietinė daržovė. Jose yra nemažai biologiškai aktyvių medžiagų. Žmogui kasdien reikėtų salotų suvalgyti po 100 g. Jos gerina miegą, stiprina kraujo indų sieneles, mažina cholesterolio kiekį.
Salotos gerai laikosi nupjautos, jas lengva gabenti, gaminamos nepraranda maistinės vertės, todėl lengvai pasisavinamos mineralinės medžiagos, vitaminai.
Lietuvoje salotas žmonės dar mažai augina, nes nežino jų vertingų savybių ir agrotechnikos. Šios knygelės "Salotos ištisus metus" paskirtis - padėti pasirinkti salotoms auginti tinkamą vietą ir veislę.
TURINYS
Pratarmė / 3
Salotos / 4
Salotų maistinė ir ekonominė vertė / 4
Biologinės savybės ir auginimo reikalavimai / 5
Salotų veislės / 8
Salotų auginimas / 17
Salotų daigų auginimas / 17
Salotų auginimas šiltnamiuose / 19
Salotų auginimas nešildomuose šiltnamiuose / 21
Salotų auginimas sėjant tiesiai į lysvę / 22
Salotos po apsaugine plėvele / 23
Salotų auginimas lauke / 24
Salotų derliaus nuėmimas / 25
Salotų sėklų auginimas / 26
Nepertraukiamas salotų tiekimas rinkai / 30
Salotų ligos, kenkėjai ir apsauga / 32
Literatūra / 35
Autorius: | Julijona Jakubynaitė |
Leidėjas: | Ūkininko patarėjas |
Išleidimo metai: | 2001 |
Knygos puslapių skaičius: | 40 |
Formatas: | 13x20, minkšti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 4770811492368 |
Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti