Užsisakykite iki gruodžio 23d. 15:30 val. ir atsiimkite užsakymus pirmadienį iki 16 val. - patogupirkti.lt sandėlyje Vilniuje, Kalvarijų g. 143 Daugiau  ČIA >>

Šventinės dovanos mobile 🔥 SUPER KAINŲ lentynos! Nuo -20% iki -80% pigiau! Naršykite čia >>  🔥
Šiuo metu neparduodama

Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime

Knygos aprašymas

Tradicinėje lietuvių virtuvėje visuomet buvo gausu raugintų maisto produktų, tačiau detalios ir aiškios informacijos bei susistemintų receptų iki šiol neturėjome. „Natūralus rauginimas“ – tai pirmoji lietuviška knyga, apžvelgianti tiek tradicinį, tiek šiuolaikišką rauginimą.

Knygos „Natūralus rauginimas“ autorė Ieva Šidlaitė iš pradžių rauginimu domėjosi tik todėl, kad pati gyvendama tarp miškų ir pievų norėjo paįvairinti mitybą ir išbandyti naujoves. Jai buvo ypač smalsu, kaip rauginimui galima naudoti laukinius augalus, žoleles ir tai, kas auga aplinkui. Sukaupusi patirties ir išbandžiusi daugybę rauginimo būdų ir receptų, ji sumanė pasidalinti žiniomis.

Pasak knygos autorės, lietuviai niekada nebuvo nustoję valgyti rauginto maisto. Jis mums labai įprastas ir visuomet atrodė paprastas ir lengvai paruošiamas. Lietuviškoje virtuvėje visuomet atsiranda vietos raugintiems kopūstams ar agurkams, ruginei duonai, rūgpieniui. Tačiau I. Šidlaitė siūlo nebijoti eksperimentuoti ir paįvairinti puikiai pažįstamą maistą naujais laukiniais valgomaisiais augalais.

Rauginimo tradicija pastaruoju metu išgyvena savotišką atgimimą, nes toks maisto ruošimo būdas ėmė populiarėti visame pasaulyje. Paaiškėjus, jog rūgimo procesas produktams tik prideda vertės, o toks maistas yra natūralus ir lengvai virškinamas, atsiranda vis daugiau patarimų, kaip rauginti ir kokius produktus tam geriausia naudoti. Rūgimo metu vykstantys procesai palengvina maistinių medžiagų pasisavinimą, maiste padaugėja B grupės vitaminų, gyvų pieno rūgščių bakterijų, todėl toks maistas padeda organizmui lengviau suvirškinti visą suvalgytą maistą ir stiprina imuninę sistemą.

Vis dėlto autorė tikina, kad pats rauginimas dažnai labai netikėtas ir neprognozuojamas procesas, todėl ji labai sunkiai prisivertė pateikiamuose receptuose nurodyti produktų kiekius. Ne tik kiekiai, bet ir produktų kokybė, aplinkos temperatūra, mėnulio fazė, rauginimo laikas ir daugybė kitų veiksnių gali paveikti galutinį rezultatą. Todėl I. Šidlaitė ragina nebijoti išbandyti naujovių ir nenusivilti po pirmos nesėkmės.

Knyga suskirstyta į pagrindinius skyrius pagal rauginamus produktus: grūdai, pienas, daržovės, gėrimai. Kiekviename skyriuje, be bendros apžvalgos apie produktus ir jų savybes, rasite autorės pateikiamus receptus. Jie taip pat yra trijų rūšių: tradiciniai – būdingi skirtingiems Lietuvos regionams, populiarieji – pasaulyje paplitę rauginiai ir autoriniai – pačios I. Šidlaitės sukurti ir ištobulinti receptai.

Knyga patraukliai iliustruota. Knygos dizainerės Miglės Rudaitytės (Boy Creative Studio) viziją ir nepaprastas idėjas įgyvendino fotografė Šarūnė Zurba, giliai ir jautriai jaučianti aplinką ir gebanti tai perteikti nuotraukose.

Knygos autorė Ieva Šidlaitė – kultūros istorijos magistrė. Baigusi studijas Vilniuje, ji apsigyveno Neries regioniniame parke ir nuolat būdama nuostabios gamtos apsuptyje ėmė domėtis natūraliu mastu bei jo apdorojimo būdais, išmoko maistui naudoti valgomuosius laukinius augalus ir savo patirtimi nusprendė pasidalinti knygoje „Natūralus rauginimas“. Taip pat rašo straipsnius, gamina valgius Neries slėnyje esančių svečių namų gyventojams, organizuoja mokymus.

Informacija

Autorius: Ieva Šidlaitė
Leidėjas: Dvi tylos
Išleidimo metai: 2018
Knygos puslapių skaičius: 236
Formatas: 17x24, kieti viršeliai
ISBN ar kodas: 9786099557137

Pirkėjų atsiliepimai

Atsiliepimai išfiltruojami pasirinkus eilutę

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
4.6 5 atsiliepimai
Rašyti atsiliepimą

Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti

2020-08-14

Esu patenkinta šia knyga. Ypatingai išsami, ir kaip pieno produktus raugti ir duoną (iš savo pačios raugo) iškepti. Nuotraukos, žingsnis po žingsnio viskas aprašyta. Suklysti neįmanoma.

2020-08-06

Įvairūs rauginimo būdai, daug naudingos informacijos. Natūralus rauginimas - man tai kažkas nauja, norisi išbandyti vis daugiau ir daugiau. Gera knyga

2020-08-05

Rauginimo ir marinavimo receptus man perdavė mama. Iš kartos į kartą pas mus šeimoje, bet aš visada norėjau išbandyti natūralų rauginimo būdą. Ši knyga man atradimas! Labai naudinga informacija, o natūraliai paraugti daržo agurkai - nu pasaka! Rekomenduoju visoms šeimininkėms!

2020-08-05

Gerai iliustruota, išsami, naudinga knyga, kurios patarimais naudosiuosi ne vieną kartą.

2020-07-12

Knyga vertinga ir įdomi, tik labai sunku skaityti, nes pati svarbiausia informacija yra miniatiūrinio šrifto, kuriam perskaityti prireikia padidinimo stiklo, nors didžiuliai puslapių plotai palikti tušti. Ar taip norima pakenkti skaitytojo akims ar tai paprasčiausias kvailas išsidirbinėjimas.