✅ Žaislai ir žaidimai -25% PIGIAU! Naršykite čia >> ✅
Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime
„Karalienės Bonos virtuvė“ - renesansiškos dvasios pripildyta knyga apie Lietuvos didžiąją kunigaikštienę ir Lenkijos karalienę Boną Sforcą.
XVI a. Lietuva – pagoniškas kraštas, kur ne kur išsibarstę pavienės gyvenvietės, šen bei ten stūkso pilys, o aplink tęsiasi žmogaus nepaliesti beribiai miškai. Kai Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Žygimantas Senasis vedė iš žymios Milano Sforcų giminės kilusią Boną, ji į mūsų šalį atnešė ištisą renesanso epochą.
Kartu su karaliene Bona į tolimą Europos pakraštį atkeliavo gausybė naujovių, netrukusių prigyti to meto visuomenėje. „Karalienės Bonos virtuvė“ – knyga, kurioje istorikės Jolita Bernotienė ir Rasa Leonavičiūtė pasakoja šios charizmatiškos ir ambicingos moters gyvenimo istoriją nuo vaikystės iki sensacijos tapusios kelionės namo. Pasakoja apie tai, kaip viešnia iš Italijos pakeitė lietuvių valgymo įpročius ir papročius ir suformavo Viduržemio jūros virtuvės tradiciją.
Buvo pradėti vartoti anksčiau neregėti ir neragauti produktai – alyvuogių aliejus, muskato riešutai, razinos, baltieji miltai. Valdovo ir didikų stalus papuošė įvairiausi egzotiški vaisiai. Ant Bonos sūnaus Žygimanto Augusto stalo jau matome neregėtą vaizdą – puošnias šakutes, glazūruotą keramiką, įmantrias keptuves. Tai Bona įpratino dvariškius naudotis šakute. Gaminamas maistas buvo gardinamas įvairiais Viduržemio jūros regiono prieskoniais.
Knygoje „Karalienės Bonos virtuvė“ prie kiekvieno skyriaus, pasakojančio apie karalienę Boną, pateikiami modernizuoti kulinariniai receptai iš XVI a.
Valdingoji karalienė paveikė ne tik kultūrinį, bet ir politinį bei ekonominį šalies gyvenimą, prisidėjo prie jo modernėjimo, įdiegė reformas, kurios didino valstybės pajamas. Ši emancipuota ir protinga dama pakeitė nusistovėjusį požiūrį į moteris ir išlaisvino jas iš drovumo gniaužtų – Bona Sforca į Lietuvą atgabeno Italijoje itin populiarią iškirpčių madą. Kartu su savimi Milano kunigaikštytė atsivežė įspūdingą garderobą – daugiau nei dvidešimt suknių, įvairiausių drabužių iš šilko ir prabangių audinių. Tai tapo įkvėpimu didikų ir kilmingųjų žmonoms.
Knyga „Karalienės Bonos virtuvė“ pasakoja apie mūsų istoriją, tradicijas ir labai įdomią asmenybę - Boną Sforcą. Apie jos gyvenimą ir palikimą Lietuvai. Apie išsilavinusią, veiklią ir ambicingą moterį, kuri praturtino visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą ir paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje.
Pratarmė / 7
Kai gimė Bona / 11
RECEPTAI / 25
Minestronė / 26
Figos su pupelėmis / 28
Platinos salotos / 30
Anyžiniai sausainiai „Salai" / 32
Vaikystė ir išsilavinimas / 35
RECEPTAI / 45
Milanietiškas rizotas / 46
Ryžių tarta / 48
Panetonas / 50
Menkės pyragas / 52
Medaus metai / 55
Povo darinėjimas / 70
RECEPTAI / 73
Pyragėliai su marcipanais /74
Senovinė lazanija / 76
Sriuba "Zanzarelli" / 78
Sausainiai „Kalėdų rožės" / 80
Sodai ir daržai / 83
RECEPTAI / 93
Salotos "Mizerija" / 94
Tarta su vyšniomis / 96
Kriaušių tarta / 98
Smidrai su sūriu /100
Dvaro pramogos / 103
Puotos meniu / 114
RECEPTAI / 117
Karvelis su kaparėliais / 118
Įdarytas veršienos krūtinkaulis / 120
Saldžiosios garstyčios / 122
Vyne troškintas liežuvis / 124
Politikė ir administratorė / 127
RECEPTAI / 139
Jautienos sultinys / 140
Mėsa drebučiuose / 142
Virta lydeka / 144
Įdaryti gruzdinti kiaušiniai / 146
Grožis ir moteriškumas / 149
RECEPTAI / 161
Katerinos Sforcos patarimai / 162
Žmona ir mama / 165
Odė makaronams / 184
RECEPTAI / 187
Cinamoninė tarta / 188
Vienuolių virtiniai / 190
Šalavijų trapučiai / 192
Sicilietiški rožių skonio lakštiniai / 194
Kelionė namo / 197
Baigiamasis žodis / 205
Paaiškinimai / 212
Rinktinė bibliografija / 214
Iliustracijų šaltiniai / 218
Autorius: | Jolita Bernotienė, Rasa Leonavičiūtė |
Leidėjas: | Aukso žuvys |
Išleidimo metai: | 2018 |
Knygos puslapių skaičius: | 220 |
Formatas: | 20x27, kieti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 9786098120370 |
Tik registruoti vartotojai gali rašyti apžvalgas. Kviečiame, prisijungti arba užsiregistruoti