✅ Žaislai ir žaidimai -25% PIGIAU! Naršykite čia >> ✅
Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime
Mokymo priemonė "Kaip iškepti picą" skirta picų paruošimo ir kepimo technologijai. Išsamiai aptariamos visos picų įdarams naudojamų ingrediantų rūšys: vaisiai, daržovės, sūriai, žuvys ir jūros gėrybės, mėsa ir jos produktai, prieskoniai, padažai. Leidinys iliustruotas schemomis, lentelėmis, spalvotomis nuotraukomis. Knyga "Kaip iškepti picą" skiriama kolegijų studentams, tobulinimo kursų dėstytojams, rengiantiems specialistus maitinimo įmonėms. Taip pat ji skirta picerijų ir kitų maitinimo įmonių darbuotojams bei plačiajai visuomenei.
Manoma, kad picą žmonės valgė jau Antikos laikais. Ant karštų akmenų iškepta tešla buvo labai panaši į dabartinį picos pagrindą. Perversmas maisto ruošimo istorijoje įvyko senovės egiptiečiams išmokus pasigaminti mieles. Mieliniai paplotėliai tapo trapesni ir minkštesnį. Romėnų raštuose dažnai minimas valgis focacce - tam tikra apvalios plokščios duonos rūšis, valgoma su daržovėmis - dabartinės picos prototipas. Plokščią duonos paplotį su priedais sukūrė senovės graikai ir vadino jį "plakuntomis".
Kas išrado picą, atsakyti sunku. Prieš tai, kai picos paragavo ir ją pamėgo Italijos aristokratai, jau šimtmečius ją valgė Italijos ir Graikijos valstiečiai. Pomidorai į Italiją atkeliavo iš Meksikos ir Peru per Ispaniją XVI a. kaip dekoratyvinis augalas ir tik vėliau juos imta auginti kaip daržovę. Pirmasis sūris Mozzarella pagamintas iš buivolės pieno ir atgabentas iš Indijos VII a. Iki XVIII a. antrosios pusės Pietų Italijoje Mozzarella kaip sūrio rūšis nebuvo plačiai žinoma.
Šiuolaikinę picą sukūrė kepėjas iš Neapolio Rafaele Esposito. 1889 m. Esposito picerijoje Pizzeria Di Pietro iškepė picą karaliaus Umberto I ir karalienės Margaritos atvykimo į Neapolį proga. Viena iš trijų patiektų picų buvo su sūriu Mozzarella, bazilikais ir pomidorais. Pica atrodė labai patriotiškai, nes priminė Italijos vėliavos spalvą: žalią, baltą bei raudoną, ir labai patiko karalienei. Ši pica karalienės garbei buvo pavadinta „Margarita" ir tapo picos standartu, o Neapolis - picos sostine.Ką reiškia žodis pica? Manoma, kad jis kilo iš itališko žodžio pizzicare - atgnybti, nutraukti arba iš lotyniško žodžio pinza - suspausta, suplota.
Pica - tai tešlos paplotis, aptepamas ir uždedamas įvairiais produktais (pomidorų tyre, saliamiu, sūriu, kumpiu, jūros gėrybėmis, daržovėmis, ančiuviais, saldainiais, vaisiais, alyvomis), pagardinamas prieskoniais, česnaku, apšlakstomas alyvų aliejumi ir tradiciškai kepamas krosnyje, įkaitintoje malkomis. Pica valgoma karšta - kaip užkandis arba kaip pagrindinis patiekalas. Romoje pica ruošiama dideliuose stačiakampiuose prikaistuviuose ir pardavinėjama sveriama. Sicilijoje gaminama pica stora putele ir kepama riebalais išteptame prikaistuvyje. Amerikietiškos picos storesnis pagrindas, o į tešlą dedama riebalų ir pieno.
Rytų šalyse kepama iš kvietinių miltų ir mielių tuščiavidurė paplokščia duona - pita. Ji taip pat gali būti picos pagrindu.
Autorius: | Ona Piličiauskienė |
Leidėjas: | Homo liber |
Išleidimo metai: | 2006 |
Knygos puslapių skaičius: | 88 |
Formatas: | 17x24, minkšti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 9955-449-98-5 |
Atsiliepimai išfiltruojami pasirinkus eilutę