Užsisakykite iki gruodžio 23d. 15:30 val. ir atsiimkite užsakymus pirmadienį iki 16 val. - patogupirkti.lt sandėlyje Vilniuje, Kalvarijų g. 143 Daugiau ČIA >>
Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime
Knygos „Ką kanda šalna?: medžių žievės miltai, šaknų pesto ir kiti valgomi laukiniai šaltmečio patiekalai“ autorė Ieva Šidlaitė skaitytojams yra jau gerai pažįstama. Jos pirmoji knyga „Natūralus rauginimas" susilaukė itin didelio pasisekimo.
„Natūralus rauginimas“ buvo pirmasis lietuviškas leidinys nagrinėjęs tiek tradicinius, tiek šiuolaikinius rauginimo būdus. Antroje savo knygoje „Ką kanda šalna“ Ieva Šidlaitė gilinasi į Lietuvos gamtos dovanojamas dovanas. Šiuolaikiniai lietuviai dažniausiai linkę maitintis šiltuoju metų laiku užaugintomis gėrybėmis. Daugelis net nenutuokia, kad mūsų gamta yra gerokai dosnesnė. Autorė sako, kad valgomų augalų galima rasti tiek ankstyvą pavasarį, tiek žiemą, tiek vėlų rudenį. Ieva Šidlaitė teigia, kad kaip istorikę ją domina istorinė – „iki bulvinė“ – Lietuvos virtuvė.
Perskaitę knygą „Ką kanda šalna“ išmoksime rinkti maistui tinkamus augalus ištisus metus. Skaitydami knygą ne tik sužinosime, kaip jie atrodo, bet ir atrasime, kaip galima paruošti valgymui įvairias gėrybės. Laukinio maisto atsargas įmanoma papildyti visais metų laikais.
Daugelis turbūt žino, kaip atrodo dilgėlės ar kiaulpienės. Tačiau knygos skaitytojai bus supažindinti su gerokai platesne augalų pasiūla. Ką veikti su žliūgėmis ar ąžuolais? „Ką kanda šalna“ yra puikus žinių ir receptų šaltinis, padėsiantis perprasti vaistažolių savybes ir panaudojimo būdus. Šiais laikais susirgę griebiamės egzotiško imbiero, tačiau mūsų kraštuose auga ne mažiau vertingi augalai.
Dailiai išleista knyga gali praversti visiems. Ekstremalui padės atpažinti valgomus augalus ir išgyventi gamtoje. Virtuvės šefams – atrasti naujų skonių. Maisto tinklaraštininkams – paįvairinti receptus. Laukiniai augalai puikiai papildys kiekvieno virtuvę. Pati autorė dažnai eina į mišką rinkti šaknų, žievių, spyglių ir kitokių gamtos dovanų, o vėliau, pasitelkusi vaizduotę, juos raugina, džiovina, šaldo, gardina kitus patiekalus. Ieva teigia, kad dairytis valgomų augalų pradėjo dar vaikystėje, to išmokė seneliai botanikai.
Kultūros istorijos mokslus baigusi Ieva Šidlaitė jau dešimtmetį gyvena miškų apsuptame vienkiemyje. Ieva savo sodyboje rengia mokomuosius užsiėmimus tiems, kuriems rūpi išmokti rauginti ar sužinoti, kaip gaminti iš laukinių augalų. Moteriai apsigyvenus vienkiemyje, į virtuvę ėmė keliauti laukiniai augalai, kuriuos ji iš pradžių naudojo tik savo reikmėms. Tačiau sukaupusi daugybę patirties ja dalijasi su kitais. Dalį autorės receptų rasite ir jos dienoraštyje Samanotas.lt.
Autorius: | Ieva Šidlaitė |
Leidėjas: | Dvi tylos |
Išleidimo metai: | 2020 |
Knygos puslapių skaičius: | 386 |
Formatas: | 21x26, kieti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 9786098232127 |
Atsiliepimai išfiltruojami pasirinkus eilutę