✅ Žaislai ir žaidimai -25% PIGIAU! Naršykite čia >> ✅
Įrašykite savo el. paštą ir informuosime, kai prekę turėsime
Jei norime būti sveiki ir darbingi ilgus metus, vaisiai bei daržovės turi sudaryti pagrindinį mūsų mitybos racioną, o mėsa – tik priedas prie jų.
Norite kuo daugiau sužinoti apie vaisius ir daržoves?
Knyga "Ir maitina, ir gydo" tai puikus žinynas, kuriame aprašyti 44 vaisiai ir daržovės:
- kilmės ir paplitimo istorija,
- maistinės ir gydomosios savybės,
- išvardintos ligos, kurias gydo aprašyta daržovė ir nesudėtingi receptai.
Knygos "Ir maitina, ir gydo" pabaigoje rasite:
- kada vaisiai ir daržovės nerekomenduotini,
- kaip susiję spalva ir daržovės,
- kai kurių vaisių uogų ir daržovių sulčių vitaminingumas,
- įdomūs faktai apie vaisius ir daržoves.
Žmonija visais laikais mėgo daržoves ir vaisius: jie skanūs, lengvai virškinami, aprūpina organizmą greita energija, gausūs vitaminų ir mineralų. Vaisiai turtingi ir oksidantų, kurie padeda išvengti laisvųjų radikalų sukeliamų ląstelių pažeidimų. Daugybė tyrimų rodo, kad žmonės, kurie valgo daug vaisių, rečiau serga vėžiu, miokardo infarktu ir insultu. Citrusiniai vaisiai – vienas turtingiausių vitamino C šaltinių, o vaisių, turinčių oranžinį ar geltoną minkštimą, spalvą lemia oranžinis pigmentas beta karotinas, kuris organizme virsta vitaminu A.
Vaisiai turi daug kalio, kuris gyvybiškai svarbus, nes palaiko tinkamą organizmo skysčių pusiausvyrą. Be to, kalis mažina aukšto kraujospūdžio riziką.
Dauguma vaisių yra nekaloringi, gausūs ląstelienos, todėl labai tinka besirūpinantiems savo svoriu žmonėms. Kriaušės, obuoliai ir daugelis kitų vaisių turi daug pektino – tirpios ląstelienos, kuri padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.
Daržovės, kaip ir vaisiai, yra vitaminų, ypač vitamino C ir karotino, šaltinis. Kai kuriose daržovėse (morkose, ropėse, kopūstuose, burokėliuose) yra pektininių medžiagų, kurios sugeria žarnyno bakterijų pagamintus nuodus ir apsaugo organizmą nuo apsinuodijimo. Jos naikina puvimo mikrobus žarnyne ir gydo žaizdas. Su žaliomis daržovėmis gaunami fermentai padeda geriau suvirškinti maistą.
Labai didelę reikšmę, ypač pagyvenusiems žmonėms, turi daržovėse esanti celiuliozė. Jos organizmas nepasisavina, tačiau ši medžiaga labai svarbi, nes pagerina žarnyno darbą, neleidžia išsivystyti vidurių užkietėjimui. Celiuliozė taip pat labai svarbi aterosklerozės – vienos dažniausiai pasitaikančių ligų senyvo amžiaus žmonėms – profilaktikai bei gydymui, nes ji padeda išskirti iš organizmo cholesterolį.
Autorius: | Polina Sarapinienė, Dainius Sarapinas |
Leidėjas: | Lucilijus |
Išleidimo metai: | 2012 |
Knygos puslapių skaičius: | 171 |
Formatas: | 15x21, minkšti viršeliai |
ISBN ar kodas: | 9789955321651 |
Atsiliepimai išfiltruojami pasirinkus eilutę