Mūsų krašte išaugintų ir atsivežtų daržovių įvairovė skatina kūrybingai ruošti daržovių patiekalus. Šioje knygoje "Daržovių valgiai. Baklažanai, cukinijos, aguročiai" pateikiami rinktiniai daržovių valgių receptai su puikiomis nuotraukomis.
Knygoje rasite nemažai skanių, viliojančių sriubų, šaltų užkandžių, antrųjų patiekalų, apkepų, garnyrų receptų.
Visus patiekalus lengva paruošti, o paragavę jų - tikrai nenusivilsite.
Visiems, kurie džiaugiasi laiką leisdami virtuvėje, viena didžiausių vasaros ir rudens dovanų yra šviežių daržovių gausa. Gydytojai bei dietologai vienu balsu tvirtina, kad geriausias būdas jas ruošti - tai visai neruošti, bet šios taisyklės lengva ir malonu laikytis tik pirmą mėnesį, kol jos jaunos ir šviežutėlės. Vėliau, kad ir kaip stengtumeisi galvoti apie vitaminus, sveikumą ir kitus nevirto maisto privalumus, vien juo sotintis darosi sunkoka - nusibosta... Tuomet puolame ieškoti būdų, kaip doroti derlių: verdame troškinius, kepame apkepus, konservuojame. Mūsų užduotis - padėti Jums apsispręsti, kokių įdomių, nesudėtingų ir ypač skanių, dar neragautų valgių paruošti iš tų pačių daržovių. Tad šioje knygoje pristatome tris tikras daržo gėrybes: baklažanus, cukinijas bei aguročius ir tikrai gausų jų patiekalų pasirinkimą.
Artimi moliūgų giminaičiai aguročiai mūsų sodininkų mėgstami jau seniai: jie nereiklūs, duoda gausų derlių, užtat rado sau vietelę dažno lysvėje. Jų naudingumo ir skoninių savybių girti net nereikia. 0 štai cukinijos dar visai neseniai buvo auginamos tik Italijoje. Pas mus jos atkeliavo vos prieš kokius 25 metus, bet jau sėkmingai varžosi su savo giminaičiais aguročiais. Ir tikrai ne dėl skambaus itališko pavadinimo ar dailios išvaizdos. Jos traukia ypač švelniu skoniu: cukinijas galima valgyti netgi žalias, na, o virtos, keptos ar skrudintos -tiesiog nepamainomas gardėsis. Jas galite kepti ant grotelių, tarkuoti ir maišyti blynus, virti sriubas, įdaryti. Švelnaus kvapo ir subtilaus skonio cukinijos dera su daugeliu kitų daržovių, įvairiomis žolelėmis, prieskoniais, mėsa, žuvimis, makaronais ir sūriais.
Nei naudingosiomis, nei dietinėmis, nei kitomis savybėmis aguročiams bei cukinijoms nenusileidžia ir baklažanai: jų žalių ar virtų skonis primena grybus, keptų - veršieną. Be to, šis užjūrio svečias taip pat puikiai sutinka su kitomis mūsų kraštuose augančiomis gėrybėmis: pomidorais, cukinijomis, morkomis, bulvėmis, svogūnais, česnakais, krapais ir petražolėmis. Tinka ir su mėsa -kiauliena, vištiena, kalakutiena, ir su pievagrybiais, ir šviežiais miško grybais. O baklažanų salotos tiesiog limpa prie bet kurio patiekalo!
Taigi valgių iš šių daržovių - nesuskaičiuojama gausybė, be to, jie išties labai skanūs. Tiek iš cukinijų, tiek iš baklažanų lengvai paruošite ir salotas, ir sriubą, pagaminsite ir gardžių užkandžių, ir sotesnių karštųjų patiekalų. Nepamirškite išbandyti dar vieno, tiesiog karališko būdo: įdaryti. Aguročiai, cukinijos ir baklažanai tam tiesiog sukurti!
Taigi, kaip sakoma, geriau vieną kartą pagaminti ir paragauti, negu triskart paskaityti ir seilę pavarvinti. Tad linkime sėkmės ruošiant mūsų pasiūlytus patiekalus ir eksperimentuojant!