Deivydas Praspaliauskas - garsus virtuvės
šefas, ne kartą išrinktas geriausiu Lietuvos šefu,
gastronomijos srityje dirba jau 14-tuosius metus.
Visi, kas
vertina gerą maistą, kokybiškus produktus, netikėtus skonių
derinius ir malonią atmosferą yra girdėjęs apie Deivydą Praspaliauską
ir jau kelinti metai bohemiškajame Užupyje veikiantį jo
vadovaujamą restoraną „Amandus“.
Deivydas užaugo
nedideliame miestelyje Užpaliuose, Utenos rajone.
Vaikystėję namuose teko patirti ir nepriteklių, ir nemeilę. Užaugęs
svajojo tapti kūno kultūros treneriu. Baigęs dešimt klasių
išvyko mokytis į profesinę mokyklą, kur įgijo barmeno ir
padavėjo profesiją.
Pirmąjį darbą susirado Kipre. Čia
įsisuko į kasdienį keturiolikos valandų darbo ir atostogų salos
vakarėlių sūkurį. Po trijų mėnesių tokio pašėlusio ritmo
sutiko žmones, kurie pakeitė Deivydo gyvenimą. Porai iš Danijos
patiko paslaugus ir greitas padavėjas ir jie pakvietė jį, esant progai,
atvykti pas save. Deivydas nuvyko į dabar jau antraisiais namais
vadinamą Daniją. Po artimesnės pažinties su globėjais prasidėjo
Deivydo kelionė svajonės link. Iš pradžių jis dirbo virtuvėje
pagalbininku, vėliau mokėsi Danijos viešbučių ir restoranų
mokykloje ir, galiausiai, tapo tuo garsiu virtuvės šefu, kurį mes
pažįstame dabar.
Grįžęs į Lietuvą Deivydas Praspaliauskas
atidarė savo pirmąjį restoraną „Lauro lapas“, tačiau dėl
keleto priežasčių jį teko uždaryti. Išgyvenęs nelengvą
kiekvienam naują verslą pradėjusiam žmogui etapą, atidarė antrą,
mažesnį restoraną, kurį pavadino kažkada Kipro saloje sutiktų
Danijoje gyvenančių Lizzi ir Knudo Amandus vardu.
Deja,
Deivydo laukė dar vienas išbandymas - Covid epidemija, kada
restoranai ištuštėjo ir daugelis panašių verslų
savininkų suko galvas kaip išsilaikyti. Karantino metu teko ne
tik pačiam gaminti maistą, bet ir jį išvežioti. Epidemijai
rimstant, susiradęs nedideles patalpas Užupyje atidarė dabar
degustacinėmis vakarienėmis garsėjantį „Amandus“.
Deivydo Praspaliausko kuriamus šedevrus iš arčiau galima
pamatyti puikiomis jo gamintų patiekalų nuotraukomis iliustruotose
knygose: „Aš, tu ir
virtuvė“ ir „Maistas. Namų
virtuvė“.
Šios knygos pradžiugins kiekvieną,
mėgstanti gaminti. Juo labiau, kad naujausioje savo knygoje
„Maistas. Namų virtuvė“ žymus virtuvės šefas
kviečia prisėsti prie jo namų virtuvės stalo. Ši receptų
knyga skirta maistui, kurį kiekvienas nesunkiai pasigaminsime savo
namuose. Gardūs, iš įprastų produktų pagaminti patiekalai
šioje knygoje tampa neįprastais ir gurmaniškais,
leisiančiais savo namų valgomajame pasijusti tarsi Deivydo Praspaliausko
restorane.
„Tvirtai žinojau, kad ši knyga bus lyg
mano virtuvės dienoraštis, į kurį sudėsiu begalę
praktiškų patarimų: kaip susikurti erdvę, kurioje būtų įdomu
ir paprasta gaminti; kaip produktai, kuriuos neretai tiesiog
išmetame, gali atgimti naujai; kaip įgusti patiems pasigaminti
sultinį, sviestą ar prieskonių mišinį ir pasitelkus juos kurti
improvizuotus receptus ar suteikti naują skonį įprastam
patiekalui.“
Akivaizdu, kad visiems kartais pritrūksta
įkvėpimo, štai tada labai pravartu pasidomėti receptų knygomis,
ypač tokiomis kaip vieno geriausių Lietuvos šefų ir nuosavo
restorano savininko Deivydo Praspaliausko.